Испанската агенция за защита на данните AEPD  поиска от органа

...
Испанската агенция за защита на данните AEPD  поиска от органа
Коментари Харесай

Испания иска оценка на риска от ChatGPT, САЩ проучват мерки за контрол

Испанската организация за отбрана на данните AEPD  поиска от органа за отбрана на персоналните данни на Европейския съюз да направи оценка на опасенията за неприкосновеността на персоналния живот, свързани с ChatGPT, оповестиха от организацията пред Reuters.

Новината идва в миг, когато френският орган за отбрана на персоналните данни CNIL съобщи, че проверява тъжби по отношение на ChatGPT, а италианският регулатор на данните преглежда ограниченията, препоръчани от OpenAI в отговор на опасенията, които накараха регулатора да забрани краткотрайно чатбота.

" AEPD схваща, че световните интервенции по обработка на данни, които могат да имат доста влияние върху правата на лицата, изискват координирани решения на европейско ниво ", съобщи представител на организацията.

" Ето за какво в кратковременен проект поискахме въпросът за ChatGPT да бъде включен в идната пленарна сесия на Европейския комитет за отбрана на данните, с цел да могат да бъдат осъществени хармонизирани дейности в границите на използването на Общия правилник. ", добавя организацията.

За на следващия ден (13 април) е планувано пленарно съвещание на Европейския комитет по отбрана на данните, който включва представители на националните органи за отбрана на персоналните данни. Все още обаче не е ясно дали тематиката за ChatGPT ще бъде включена в дневния ред.

От Европейския комитет декларират пред Reuters, че не може да бъде оповестена информация за тематиките, включени в съвещанието, само че допълват, че институцията не взе участие в следствия на национално ниво, които са отговорност на националните органи за отбрана на данните.

Ходът на италианския регулатор да забрани потреблението на ChatGPT в страната провокира интереса и на други оргами за отбрана на персоналните данни в Европа, които изследват дали са нужни по-строги ограничения за чатботовете и дали би могло да координират такива дейности, напомня медията.

Междувременно, от администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън обявиха, че изследват обществените настроения и оценки по отношение на евентуални ограничения за отчетност на системите за изкуствен интелект, така стартират да се повдигат въпроси за въздействието им върху националната сигурност и образованието.

ChatGPT, програмата за изкуствен интелект на OpenAI, която притегли международното внимание със способността си да дава отговор на необятен набор от запитвания, се трансформира в най-бързо разрастващото се потребителско приложение в историята с повече от 100 милиона дейни консуматори месечно.

От Националната администрация по телекомуникации и съветниците на Белия дом по телекомуникационната и осведомителната политика изследват ограниченията, които биха могли да бъдат въведени, с цел да се подсигурява, че " системите на AI са законни, ефикасни, етични, безвредни и заслужават друго доверие ".

" Системите на AI могат да донесат големи изгоди, само че единствено в случай че се оправим с евентуалните им последствия и вреди. За да могат да разпрострат цялостния си капацитет, фирмите и потребителите би трябвало да могат да им се доверят ", съобщи админът на NTIA Алън Дейвидсън.

Центърът за изкуствен интелект и цифрова политика изиска от Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати да спре OpenAI да издава нови версии на GPT-4, като съобщи, че тя е " необективна, лъжлива и съставлява риск за неприкосновеността на персоналния живот и публичната сигурност ".

Миналата седмица президентът Джо Байдън съобщи, че към момента не е ясно дали изкуственият разсъдък е рисков.

" Според мен софтуерните компании са длъжни да се уверят, че продуктите им са безвредни, преди да ги създадат публично притежание ", добави той.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР